EVALUAREA AGROCHIMICA A SOLULUI

You Are Here: Home / EVALUAREA AGROCHIMICA A SOLULUI

Compania Alchimex se numara printre putinele unitati de profil din tara noastra care efectueaza analiza solului dispunand in acest sens de un laborator specializat si dotat cu echipamente de ultima generatie, de inalta performanta la nivel european.

De ce trebuie sa facem analiza solului ?

Cunoasterea caracteristicilor solului pe care il cultiva are o importanta deosebita pentru fiecare fermier deoarece:

 • solul este principalul mediu nutritional, este locul de unde planta se aprovizioneaza cu apa si mineralele care ii sustin cresterea si dezvoltarea;
 • cunoasterea solului este prima etapa in stabilirea dozelor de fertilizanti;
 • fertilizarea in lipsa unor minime informatii despre sol aduce dupa sine o serie de dezavantaje precum: risipa de resurse financiare si energetice (costuri cu fertilizanti, aplicare, etc), poluarea solului si a apei freatice cu consecinte grave asupra sanatatii oamenilor si animalelor, modificarea pH-ului solului cu consecinte negative asupra mediului de nutritie dar si asupra intesintatii atacului unor boli sau danunatori;
 • la noi in tara fertilizarea nerationala a condus la productii mici si la acidifierea excesiva a solurilor;
 • prin fertilizarea corecta castigul vine in doua puncte cheie, productii mai bune (calitativ si cantitativ), reducerea costurilor cu fertilizarea (printr-o nutritie mai eficienta).

In concluzie, o buna cunoastere din toate punctele de vedere a solului este un factor esential si un instrument de lucru deosebit de util pentru orice fermier atunci cand acesta va decide tipul culturilor si tratamentele de fertilizare pe care le va utiliza pentru a obtine recoltele dorite.

Cum si cand prelevam proba de sol ?

Pentru a avea recomandari de fertilizare cat mai exacte si o eficienta cat mai mare a folosirii ingrasamintelor chimice, fermierii trebuie sa aiba in vedere sa recolteze probe de sol corespunzatoare si sa furnizeze informatii cat mai complete despre proba trimisa spre analiza.

Recoltarea probei de sol este una dintre cele mai importante etape din cadrul unui program de fertilizare. Peste 90% dintre erorile inregistrate apar datorita recoltarii necorespunzatoare a probelor de sol. Insemnatatea analizei efectuate este direct dependenta de reprezentativitatea probei de sol, de aceea, recoltarii probelor trebuie acordata o atentie speciala.

 • la baza prelevarii probei sta principiul uniformitatii si reprezentativitatii
 • momentul ideal de prelevare este la sfarsitul culturii premergatoare
 • se tine cont de adancimea araturii si a stratului pe care il ocupa radacinile, de panta solului si de textura (daca terenul se afla in lunca)
 • nu se preleveaza sol in conditii de umiditate mare sau la interval scurt dupa fertilizari sau amendari
 • pentru instructiuni detaliate de prelevare a probelor de sol click aici 

Ce facem dupa obtinerea probei de sol ?

Dupa obtinerea probei de sol in conformitate cu instructiunile de mai sus, ea poate pleca spre laborator in vederea analizei. Proba poate fi adusa personal sau expediata prin curierat la unul din sediile Alchimex . Costul analizei pentru pachetul standard (pH, CE, NPK, Ca+Mg, humus activ, textura, interpretare si recomandari fertilizare) este de 179 lei + TVA per proba. Suma poate fi achitata cu numerar sau prin transfer bancar in baza emiterii facturii. Pentru detalii, nu ezitati sa ne contactati la adresa indicata mai jos.

Care sunt cei mai uzuali parametrii de analiza a solului ?

In practica testarii caracteristicilor solului sunt folositi multi parametrii care descriu proprietatile chimice, fizice si microbiologice ale solului, insa cei mai uzuali se refera la echilibrul chimic al solului, disponibilitatea si capacitatea de retentie a apei si principalilor nutrienti si comportamentul la prelucrarea mecanica (lucrarile solului). Pachetul standard de analize in laboratorul Alchimex contine:

 • pH-ul Este o marime care exprima aciditatea / alcalinitatea solului. Valoarea lui influenteaza intreaga dinamica nutritionala a solului si de aceea cunoasterea si ameliorarea reactiei solului este de prima importanta agrochimica. Un pH prea mic indica de regula o carenta de Ca, Mg si mai ales K. Uneori se poate asocia si cu un risc de toxicitate de Al, Mn si Fe. O astfel de situatie impune masuri de ameliorare si evitarea anumitor tipuri de fertilizanti care pot acidifia mai mult solul. Un pH prea mare indica de regula un sol calcaros, conditie in care eficienta fertilizarii cu fosfor scade foarte mult. Cand pH-ul este foarte mare se impun masuri speciale de ameliorare a solului.
 • CE (conductivitatea electrica) Este un indicator ce exprima gradul de saraturare al solului; acest fenomen apare de regula in spatii protejate in urma folosirii unor cantitati mari de ingrasaminte chimice dar si in camp pe terenurile cu aport freatic mare si/sau drenaj deficitar. Saraturarea solului poate fi un factor limitativ la cultura plantelor pe respectivul teren si necesita masuri rapide si eficiente de ameliorare.
 • Principalii nutrienti (azot, fosfor, potasiu, calciu si magneziu) au mai multe forme in sol. Exista forme totale ale nutrientilor, care de regula nu au semnificatie agrochimica, forme asimilabile si schimbabile, care arata in general cat dintr-un anume nutrient poate solul sa cedeze unei culturi de-a lungul perioadei de vegetatie si forme dizolvate in solutia solului, si care arata cat dintr-un anume nutrient este disponibil imediat ca hrana pentru cultura. Continutul determinat al nutrientilor din sol poate varia foarte mult in functie de modul lor de extractie, si de accea interpretarea rezultatelor si incadrarea in clase de aprovizionare sunt foarte strans legate de felul extractiei.
 • Azotul nitric (N-NO3) Aceasta forma reprezinta azotul direct si imediat disponibil culturilor. El provine din multiple surse, fertilizanti, mineralizarea humusului.
 • Fosforul asimilabil corectat (PALc) Aceasta forma reprezinta fosforul asimilabil de catre plante, insa avand in vedere ca solubilitatea sa depinde puternic de pH, valoarea acestui indicator sufera o corectie care tine cont de gradul de imobilizare in acel sol.
 • Potasiul schimbabil (K2O) Aceasta forma reprezinta potasiul schimbabil efectiv (cantitatea ce poate fi cedata din complexul adsobtiv al solului prin schimb cationic) si asimilabil de catre plante. Exista in in general o preconceptie privind suficienta acestui macroelement in solurile Romaniei, din pacate insa, se dovedeste de mule ori a fi neadevarat.
 • Calciul si Magneziul schimbabil (CaO si MgO) Aceste forme reprezinta calciul si magneziul schimbabil efectiv (cantitatea ce poate fi cedata din complexul adsobtiv al solului prin schimb cationic) si asimilabil de catre plante.
 • Humusul unul dintre principalii indicatori ai fertilitatii solului. Se formeaza in sol in urma unor procese de lunga durata. In paralel cu humificarea are loc si mineralizarea humusului (distrugerea lui), proces prin care acesta reda solului cantitati variabile de nutrienti. Bunele practici agricole au, printre altele, ca tinta conservarea si chiar sporirea continutului in humus prin incorporarea in sol a cat mai multa materie organica. Solurile bogate in humus ofera de regula plantelor conditii foarte bune de nutritie.
 • Textura solului este data de compozitia procentuala a celor trei tipuri de particule ale solului, argila, praful si nisipul. Cunoasterea texturii este importanta pentru agricultura avand in vedere influenta pe care o exercita aupra plantelor. Astfel, solurile mai nisipoase vor avea tendita de a retine mai putina apa si nutrienti, sunt mai susceptibile la carente de microelemente, au capacitate de tamponare mai mica, dar au o aeratie mare si se lucreaza mai usor. In partea opusa, solurile mai argiloase au tendinta de a retine (chiar pana la exces) mai multa apa si nutrienti, contin de regula mai multa materie organica, au capacitate de tamponare mai mare, dar sunt predispuse la compactare, la drenaj defectuos, etc.
 • Recomandarile de fertilizare sunt personalizate si tin cont de tipul de cultura, de productia scontata si de gradul de aprovizionare al solului, pe principiul conservarii fertilitatii solului. Ele au ca punct de plecare consumul specific de nutrienti al fiecarui tip de cultura.

Laboratorul agricol Alchimex (sau laborator de analiza solului)

Laboratorul de analiza solului a luat fiinta la sfarsitul anului 2012. Scopul principal este acela de a veni in sprijinul fermierilor cu informatii despre fertilitatea solului si posibilitatile de fertilizare si ameliorare. In plan secund, personalul laboratorului desfasoara si activitati de cercetare in domeniul agrochimic si activitati educationale impreuna cu fermierii. Laboratorul a beneficiat de o investitie semnificativa, fiind orientata catre personal calificat si specializat in chimia agricola, echipamente de ultima generatie, tehnica si metodologie de lucru moderna. Printre aparatele care doteaza laboratorul se numara:

 • Cromatografe de lichide (HPLC si UHPLC), de ioni (IC) si de gaze (GS), echipate cu o serie de detectori, FID, PDA, conductivitate, fluorescenta, etc
 • Spectrofotometre UV-Vis
 • Analiza particulelor (PSD) prin difractie LASER
 • Echipamente pentru analiza optica, microscoape, lupe binoculare, etc.

Pentru informatii si comenzi va rugam sa ne contactati la:

Adresă sediu de producție:
Str. Principală nr. 107, Herăști, Jud. Giurgiu, cod 087126
Secretariat: 0246.253.466
Laborator: 0246.253.465